İletişim Hattı +90(274) 412 7036
Yöresel Yemekleri

GEDİZ MUTFAĞI

 

Her yerleşim biriminin olduğu gibi Gediz’inde kendine özgü yemekleri ve farklı bir damak zevki vardır.Tarhana çorbası, Gediz güveci, Gediz höşmehrimi ve sırık kebabı,Gediz mutfağının öne çıkan yemekleridir. 


GEDİZ TARHANASI

 Yeteri kadar kırmızı biber, soğan ve arzu edildiği kadar acı biber rendelenir.Buna un, yoğurt , nane, maya ve tuz ilave edilerek yoğrulur.Yoğrulan tarhana hamuru mayalanmaya bırakılır.10-12 gün mayalanıp ekşiliği giden Tahran hamuru gölge bir mekana lokma lokma dökülür.Arada bir altüst edilip az nemli hale gelinceye değin kurumaya bırakılır.Az nemli hale gelen tarhana ufalanır ve elenerek kurumaya bırakılır.Kuruyan tarhana bir yıl süre kullanılmak üzere bez torbalarda saklanır.


Orta boy bir tencereye yeteri kadar su konup ılıması beklenir.Belli ölçülerde tarhana ılıyan suya ağır ağır dökülürken bir yandan da sürekli karıştırılır.Karıştırma işlemi çorbanın kaynamasına değin sürdürülür.Bu arada başka bir kaba yeteri kadar yağ, domates, tuz ve birkaç diş sarımsak konarak iyice pişirilir.

Bu karışım kaynayan çorbaya ilave edilerek servis yapılır.Son yıllarda Gediz tarhanasının ünü, ilçe sınırlarını aşarak tüm ülkeye yayılmıştır.Gediz’de üretilen tarhananın yıllık üretiminden on beş tonluk kısmı ilçe dışında pazarlanmaktadır.


GEDİZ GÖVECİ

 Gediz göveci özellikle oğlak ve erkecin kaburga kısmından elde edilen parça etlerden yapılır.Etler yağlı kısımları alta gelecek şekilde güvece hiç su koymadan yerleştirilerek fırına sürülür.Bu arada domates,soğan,biber,salçalı su yeteri kadar tuz ilavesiyle kaynatılır.Bir buçuk saat fırında bekletilen güveç çıkarılır.Etler bu defa yağlı kısımları üste gelecek şekilde tekrar güvece yerleştirilir.Üzerini örtecek biçimde hazırlanan karışımdan ilave edilir ve tekrar fırına sürülür.Bir buçuk saat sonra fırından çıkarılan güveç,soğanla servise sunulur.



SIRIK KEBABI

 Gediz’de sırık kebabı için göveçte olduğu gibi erkeç yada oğlak tercih edilir.Kesilip içi temizlenen keçi sırığa birkaç çivi yardımı ile sabitlenir.İçi ve dışı tuzlandıktan sonra kebap ocağın önünde hazırlanan çatal ağaç kazıklara yerleştirilir.Ancak bundan önce ocaktaki odunların iyice yanması ve kor haline gelmesi önemli bir ayrıntıdır.Sırık kebabı en z dört, en çok altı saat boyunca ağır ağır çevrilerek iyice kızartılır.Kebap iyice kızardıktan sonra servis yapılır.Sırık kebabın en lezzetli kısmı, Gediz’de “barak”diye adlandırılan çıtır çıtır kızarmış kısmıdır.Kebap kızarırken eriyip damlayan yağlar bir tepside toplanır.Gedizliler bu yağa ekmek batırarak yemeği çok severler.


GEDİZ HÖŞMERİMİ

 Bir kilogram taze peynir derin bir kapta iyice ezilerek, üzerine yeteri kadar sıvı yağ, bir kase un, irmik ve bir paket kabartma tozu ilave edilerek, yoğrulmuş hamur kıvamına gelinceye değin pişirilir.Pişen karışım yağlanmış tepsiye yayılıp, kare biçiminde kesilir ve fırına verilir.

Höşmerim fırındayken yedi su bardağı şeker ve altı su bardağı su ile hazırlanan şerbet kızarıp fırından çıkarılan höşmerimin üzerine ilave edilir.Şerbeti verilen höşmerim, kısık ateşte 15-20 dakika tekrar pişirilir.Soğumaya bırakılan Höşmerim artık servise hazırdır.

 


 

ALABALIK

 İlçemizin önemli yerlerinde özellikle, soğuk su ve akar suyun bulunduğu Murat Dağı bölgesinde yetiştirilen alabalıklar, lezzeti ve görüntüsüyle bölge halkının dikkatini çekmektedir.

İlçemizde özel sektör işletmeciliğinde alabalık ziyafeti yapabileceğiniz işletmelerimiz bulunmaktadır.


 

SARUHANLAR KAŞIĞI

 İlçemize bağlı Saruhanlar Köyünde, geçmişi çok eskilere dayanan, el sanatı özelliğini hiç kaybetmeksizin devam ettiren bir adettir.

Tahta kaşık özellikle teflon tencere mamüllerin hızla artması ile eski popülerliğini tekrar yakalamış, bir çok kaşık türüne göre daha sağlıklı olmasından dolayı tercih sebebi olmuştur.

Kaşığın ham maddesi, Kayıncık ağacı (Gürgen) dır.Günümüzde hem yemek hem de yöresel oyunlarda kullanılan 3 çeşidi bulunmaktadır.

 

 

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi