İletişim Hattı +90(274) 412 7036
Haberler

Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Öztürk Birliğimiz Merkezinde Oda/Borsa Üyelerinin Karşılaştığı Sorunların Masaya Yatırıldığı Toplantıya Katıldı.

  • 19.09.2018
  • gediztso

17 Eylül Pazartesi günü Birliğimiz Merkezinde gerçekleştirilen ve Oda/Borsa üyelerinin karşılaştığı sorunların masaya yatırıldığı toplantıya katılan Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Öztürk aşağıdaki sorunlar ve çözüm önerilerini iletti.

 

SORUN

Ülkemiz 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren çok ciddi badireler atlatmaya devam ediyor. Yaşanılan bu olumsuz sürecin küçük ve orta ölçeli işletmelere yansıyacak uzun vadedeki zararları henüz ortaya çıkmamıştır. Küçük ve orta ölçekli tüccar ile sanayici yaşanan süreçten olumsuz etkilenmeye başlamıştır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

KOSGEB tarafından sağlanan destek ve hibelere ilave küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik yeni bir düşük maliyetli kredi imkanı ile destek sağlandığında yaşanan sıkıntıların giderilmesi açısından bir nebze katkı sağlanacak ve uzun vadedeki yaşanacak sıkıntıların önüne geçilecektir.

İLGİLİ BAKANLIK

Hazine ve Maliye Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

 

SORUN

İstihdam ve Nitelikli İstihdam artırılmalıdır. Belli sektörlerde İŞKUR istihdam teşvikleri doğru kullanılmıyor suistimal ediliyor. Örneğin fason tekstil üretimi yapan A işvereni işyeri açtım deyip teşvik istiyor sonra 100 işçi kursa alıyor kursiyer işçilerin paralarını ödemiyor işçilerin maaş kartları şirketin muhasebecisinde duruyor 3 ay dolup teşvik bittiğinde ise işveren işyerini direk kapatıyor.  Böylece ne işçi yetişiyor nitelik kazanıyor nede yeni bir istihdam sağlanamıyor.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İşkur İşbaşı Eğitimi yerine direk istihdam arttırıcı işveren prim desteği verilerek zaman ve emek anlamında kayba gerek kalmadan çözüm üretilebilir. İşveren belirli bir sayıda işçi çalıştırmayı taahhüt etmeli işçiyi çalıştırdığı süre boyunca örneğin işveren payını ödememesi yönüyle 5 - 10 yıl süre boyunca desteklenmelidir. Taahhüt ettiği işçi sayısında azalma olduğunda ise işveren pirimi ödemeye başlamalıdır.

İLGİLİ BAKANLIK

Aile çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

 

SORUN

Organize sanayi bölgeleri genişleme alanlarının hazırlanıp yatırımcıya sunulması OSB yönetimlerine bırakılmış durumdadır. Bu da küçük ölçekli OSB lerde genişlemeye engel teşkil etmektedir. OSB lerin kendi imkanlarıyla genişleme çalışmaları tamamlayıp arsa üretmeleri mümkün değildir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

OSB genişleme alanlarında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eliyle destek verilmelidir. Kamulaştırma ve alt yapı hizmetleri bakanlığımız desteğiyle yapılmalıdır. Organize Sanayi Bölgelerinin sınıflandırılmalıdır. İl İlçe veya sektör organizelere verilen destekler aynı olmamalıdır.

İLGİLİ BAKANLIK

Hazine ve Maliye Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

 

SORUN

Kütahya - Gediz - Uşak Karayolu bir an önce bitirilmelidir. Zafer havalimanı bağlantı yolları tamamlanmalı ve Murat Dağı termal turizm ve kayak merkezinin kullanımına sunulmalıdır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Kütahya - Gediz arasında bulunan yaklaşık 5 km yol ile Gediz - Uşak arasında bulunan 17 km yolun bir an önce tamamlanması sağlanmalıdır. Yine Murat Dağı Termal Kayak merkezi ile havalimanı arasında bulunan yolun yapılması gerekmektedir.

İLGİLİ BAKANLIK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

 

 

SORUN

Muratdağı Termal Kayak Merkezinin yatırım destek üssü olarak ilan edilip ülkemiz turizm sektörüne kazandırılması gerekmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı uhdesinde bulunan turizm alanlarında tahsis kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır. Bakanlık bu konularda değiştirielecek kanun yada yönetmelikler ile tahsis konusunda daha esnek uygulamaya başlamalı ve bölgemizde büyük potansiyeli olmasına rağmen boş olarak kalan turizm bölgeleri hem ülkemiz hemde yöremiz ekonomisine kazandırılmalıdır.

İLGİLİ BAKANLIK

Tarım ve Orman Bakanlığı
Kültür ve Turizm Bakanlığı

 

SORUN

Dış ticaret açığının azaltılması için yerli ve mili üretim artılıp özendirilmelidir. İthal ikame ürünlerde belirli sektörler çağrı dönemi ile sınırlandırılmadan verilecek projeye özgü desteklenmelidir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İthal ikame ürünlerin üretimi desteklenmeli süreli verilen teşvikler ve desteklerin çağrı ve uygulama sürelerinin azaltılması ve teşvik süresinin uzatılması gerekmektedir. Ajanslar eliyle verilen destekler senede 1 kez olmakta oda çağrı usulü yapılmaktadır. Oysa belli sektörlerdeki desteklerin süresiz kabul edilip desteklenmesi gerekmektedir. Örneğin savunma sanayi otomotiv sanayi gibi öncelikli sektörler belirlenmeli ve bunlar tüm yıl boyunca proje kabul edip destek vermelidir. Yatırımcı çağrı beklerken proje sonuçlanacak derken 1 yıl kaybetmektedir. Oysa bu sektördeki yatırımcılar için bu kadar bekleme süresi yoktur. Zaten teknoloji değişmektedir.

İLGİLİ BAKANLIK

Hazine ve Maliye Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını

 

SORUN

Üniversite - Sanayi işbirliğini artırıcı destekler verilmelidir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İmalat sanayi sektöründe en büyük eksiklerden birisi de ARGE çalışmlarının yapılamayışıdır. Gerek bütçe azlığı gerek nitelikli işgücünün yetersiz olmasından kaynaklanan bu sorunun üniversitelerimiz araçılığı ile çözülmesinin sağlanması gerekmektedir. Hem akademisyenlere olanak hemde işletmelere fırsat verilmesi açısından bu tür desteklerin artırılması gerekmektedir.

İLGİLİ BAKANLIK

Maliye Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını
YÖK

 

SORUN

Tarımsal üretimde sanayileşmenin ve tarımsal ürünleri imalatının yanında birincil üretim tarım ürünleri de destek kapsamına alınmalı stratejik ürün ürüten çiftçiler desteklenmeli ve özendirilmedir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Köye dönüş projelerinin genişletilmesi yanında köylerimizde halen çiftçilik faaliyetinde bulunan işletmelere de stratejik ürünler konusunda destekler verilmeli ve özendirilmelidir. 1000 köye 1000 mühendis projesi gibi projeler yeniden hazırlanmalı ve çiftçimizin çağdaş üretim tekniklerinden ve zırai teknolojiden faydalanmaları sağlanmalıdır.

İLGİLİ BAKANLIK

Tarım ve Orman Bakanlığı

 

 

SORUN

KOSGEB Kütahya İl Müdürlüğünce verilen hizmet ve destekler yetersizdir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

KOSGEB Başkanlığı tarafından İlimiz KOSGEB Müdürlüğüne en az 2 yada 3 uzman personel kadrosu tahsis edilerek ataması yapılıp sorunun çözülmesi gerekmektedir.

İLGİLİ BAKANLIK

Hazine ve Maliye Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını

 

 

SORUN

Vatandaşımızın yastık altındaki altın ve dövizinin bir an önce piyasaya çıkması gerekmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Ülkedeki demokrasi basın hukuk üstünlüğünün ve güven ortamının bir an önce oluşturulması gerekmektedir. İstikrar yeniden sağlanmalıdır.

İLGİLİ BAKANLIK

Cumhurbaşkanlığı

 

SORUN

Üretimin durmaması, istihdamın düşmemesi ve işsizliğin artmaması gerekmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Bir an önce milli seferberlik ilan edilmelidir. Üreticiden tüketiciye belli bir zaman aralığı ile geçerli olmak üzere maliyetine ve çok cüzi karlar ile alım ve satım yapılmalıdır.  Stokçuluk yaparak hem toptan hemde parekende ticareti törpüleyen vatandaşa karşı tüccar ve esnafı kötü duruma düşüren güveni azaltan bu fırsatçılığın  önüne geçilmesi sağlanmalıdır.

 

İLGİLİ BAKANLIK

Ticaret Bakanlığı

 

 

 

 

Bizler vatandaş olarak muhteşem tüketicileriz ama zayıf üreticileriz. Sahip olmadığımız para ile tanımadığımız insanları etkilemek için pahasını ödeyemeyeceğimiz şeylerin altına girmekteyiz. Hükümet olarak bunun dış kaynaklı ithal ürünlerde ve lüks yaşantıda tedbirler ile önüne geçilmesi gerekmektedir.  (İletişim araçları, teknolojik ürünler ve lüks araçlar ile kozmatik ürünleri vb. gibi)

  • Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Öztürk Birliğimiz Merkezinde Oda/Borsa Üyelerinin Karşılaştığı Sorunların Masaya Yatırıldığı Toplantıya Katıldı.

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi